Cum se bea romul: mod de servire, tipuri și alte particularități


Romul este recunoscut pentru gustul său puternic și rafinat, care îl transformă într-o băutură nobilă. Pentru a descoperi cu adevărat valoarea acestuia, este necesar să fie consumat ținând cont de anumite aspecte, care îi asigură gustul inconfundabil.

Indiferent dacă îți desfășori activitatea în domeniul HoReCa sau deții o afacere care se ocupă cu vânzarea băuturilor alcoolice atent selecționate, este esențial să cunoști cât mai multe informații despre fiecare băutură care a făcut înconjurul lumii în parte.

Citește mai departe și descoperă care este modul corect de servire al romului, tipul de pahare necesare, feluri de mâncare cu care poate fi combinat, precum și alte informații interesante care să te ajute să le oferi clienților tăi un gust și o experiență autentică

Cuprins

  1. Scurt istoric al romului

  2. Când, cum și cu ce se bea romul?

  3. Cum se bea romul alb - tipuri de rom și particularități ale acestora

  4. Cum se servește romul - sfaturi pentru servirea adecvată a romului


1. Scurt istoric al romului

Romul este o băutură alcoolică distilată, obținută din trestie de zahăr, în urma prelucrării acesteia. Odată ce fermentează, această băutură se depozitează în butoaie realizate din stejar cu scopul de a-și căpăta culoarea specifică.

În ceea ce privește originea romului, etimologia acestuia este destul de încurcată, existând mai multe teorii. Cea mai plauzibilă ar fi cea conform căreia numele provine din cuvântul rumbullion, care era utilizat pentru băuturile alcoolice distilate, care erau folosite pentru a celebra victorii, în special pe cele ale piraților.

În altă ordine de idei, romul ar putea proveni și din cuvântul latin saccharum, specific zahărului sau arome sau rummers, care era utilizat de către marinari pentru a denumi paharele. Chiar dacă din amalgamul poveștilor existente reiese că romul ar fi originar din SUA, trestia de zahăr are origini în Asia, de unde arabii au început să o comercializeze, iar Cristofor Columb a dus-o în Caraibe. Din acest motiv, s-a format marea legătură dintre rom și pirați, a cărui începuturi sunt estimate ca fiind undeva la 1651.

Indiferent de care sunt considerate cu adevărat originile romului, el rămâne o băutură alcoolică distilată, care se poate bea în anumite contexte pentru a experimenta gustul său unic.

2. Când, cum și cu ce se bea romul?

Există persoane care susțin că nu le-a plăcut romul, însă un aspect important de care trebuie ținut cont pentru a experimenta gustul autentic este ca acesta să fie consumat corect. În majoritatea cazurilor, temperatura de servire indicată este cea a camerei. Excepție de la această regulă fac doar băuturile premium care pot fi consumate reci și care nu se încălzesc de la simplul fapt că este ținut paharul în mână. Romurile premium pot fi diluate cu apă sau cuburi de gheață pentru a putea fi consumate mult mai ușor.

În schimb, romul auriu sau cel închis la culoare, este indicat a fi încălzite fiind ținute în pahar în mână până ajung la temperatura ideală din cameră. În acest proces, vor fi eliberate aromele seducătoare ale acestor băuturi. Un aspect important de reținut în acest sens este că din acest motiv romul este foarte utilizat pentru a pregăti băuturi care să fie perfecte când vremea de afară este rece.

Romul se poate servi fie simplu, fie în cocktailuri. Fiecare variantă în parte este interesantă, iar în ceea ce privește romul băut simplu, este recomandat ca acest lucru să se fac utilizând pahare Grappa, care au formă de pâlnie și sunt ideale pentru a combina armonios mirosul și aroma băuturii alcoolice. Pentru a simți gustul unic, se începe cu o înghițitură mică care să acapareze papilele gustative, după care se poate savura în ritmul fiecărei persoane.

Atunci când este utilizat în cocktailuri, acesta este perfect pentru a te racori în zilele caniculare. Cele mai apreciate cocktailuri cu rom sunt Mojito, Pina Colada, Cuba Libre, Hot Buttered Rom, cât și altele pentru a experimenta senzații și arome noi.

În ceea ce privește mâncarea alături de care poate fi consumat, romul merge perfect lângă  fructe de mare. Această băutură alcoolică se potrivește cu orice tip de pește, caviar și creveți. O excepție de la regulă este doar heringul. Tipurile de rom alb, închis și auriu se potrivesc de minune și cu preparatele din carne, printre care se numără fripturile și cârnații. Desigur, acesta poate fi experimentat cu mai multe produse pentru a descoperi noi nuanțe ale aromei.

În plus este un ingredient minunat și în bucătărie, putând fi utilizat pentru prepararea dulciurilor cum este ciocolata, înhghețata, prăjiturile, dar și pentru marinarea diverselor ingrediente.

3. Cum se bea romul alb - tipuri de rom și particularități ale acestora

Pentru a fi un cunoscător adevărat și a livra clienților tăi doar produse de calitate, este esențial să fii la curent cu tot ceea ce înseamnă rom. În acest sens, pe piață există mai multe tipuri de rom, după cum urmează:

Rom light

Acest tip de rom este mult mai ușor decât altele și cuprinde de fapt romurile white sau silver. Important de menționat, este că romul light este cel mai comun, fiind consumat cel mai des în întreaga lume. În mare, acesta se asemenea cu vodca, însă este puțin mult mai dulceag.

Deși majoritatea romurilor se depozitează în butoaie de stejar, light rum se maturează în general în rezervoare de oțel, aproximativ un an de zile. Înainte de îmbuteliere, băutura este filtrată, iar procesul conferă romului o aromă ușoară și o culoare clară. Datorită acestor aspecte, romul light este cel mai des utilizat pentru prepararea cocktailurilor și, de asemenea, este și cel mai ieftin de pe piață.

Rom gold

Romul gold sau cel de corpolență medie, denumit și amber este o băutură alcoolică bogată și foarte fină. Gustul final poate fi rezultatul procesului de fermentare sau poate fi obținut prin adăugarea de caramel. Spre deosebire de cel light, gold rum se depozitează în butoaie de stejar, element datorită căruia capătă culoarea sa specifică, dar și gustul fin, fiind perfect pentru a fi utilizat în cocktailurile extravagante. Prețurile acestui tip de rom sunt mai ridicate, însă diferă în funcție de mai mulți factori.

Rom dark

Un rom corpolent, este dark rum, utilizat în cele mai multe cazuri în punciuri, însă poate fi mixat și în cocktailuri pentru a crea băuturi cu adevărat extraordinare. Romurile dark sunt cele mai bogate, fiind la rândul lor maturate în butoaie de stejar carbonizat. Datorită gustul bogat și dulce, acestea pot fi consumate ca atare pentru a experimenta aroma în adevăratul sens al cuvântului. Culoarea mult mai închisă se datorează și melasei care este la fel de închisă.

Rom maturat

Romul maturat se aseamănă cu cel gold, însă este caracterizat de faptul că nu conține niciun fel de aditivi. Acest tip de rom capătă o culoare aurie în urma distilării în butoaie și un gust aparte în funcție de tipul de lemn cu care intră în contact direct. În ceea ce privește consumul lui, poate fi combinat cu alte băuturi pentru a crea ceva mai aparte, însă este recomandat ca acesta să fie consumat ca atare pentru a nu pierde din particularitățile sale unice.

Rom flavored

Romurile cu arome de lămâie, mango, cocos, portocale, cât și altele sunt denumite romuri flavored. Aceste romuri sunt foarte des utilizate în cocktailuri, ele având arome puternice și unice, perfecte pentru a crea băuturi bune și aromate. Pentru a obține flavoured rum, pe lângă procesele clasice care sunt necesare, sunt adăugate și arome în funcție de preferințele producătorilor, pe piață existând astfel o gamă largă de produse din care se poate alege.

Rom premium

Romul cu cel mai serios proces de producție este premium rum, care nu are adaosuri și care este maturat un anumit interval de timp pentru a deveni o băutură cu adevărat rafinată. În general, este recomandat să fie consumat  sec pentru a simți aromele nuanțate ale acestuia.

Rom overproof

Acest tip de rom este foarte tare și are peste 40 de grade, putând ajunge chiar și la la 75 de grade în funcție de procesele de producție prin care trece. Fiind o băutură alcoolică foarte tare, acesta poate fi consumat fie ca atare în cantități mici, fie combinat uneori cu alte băuturi mai ușoare.

Rom condimentat

Un alt tip de rom prezent pe piață este și spiced rum, care este îmbogățit cu diverse condimente precum scorțișoara, piperul, vanila și altele cu scopul de a obține gusturi și senzații inedite care merită experimentate cel puțin o dată în viață de cei care apreciază și cunosc valoarea reală a romului.

4. Cum se servește romul - sfaturi pentru servirea adecvată a romului

Având în vedere că există mai multe tipuri de rom, care la bază au aceleași ingrediente și trec prin același proces, gustul este nuanțat de la un tip la altul. Pentru a descoperi și experimenta în adevăratul sens al cuvântului ceea ce presupune această băutură distilată, este esențial să fie respectate anumite reguli în ceea ce privește modul de servire.

După cum am menționat și mai sus, fiecare rom are utilitatea sa și este important să fie combinat corespunzător cu alte băuturi și mâncăruri pentru a nu crea un dezechilibru din punct de vedere al gustului. Astfel, pentru a servi corect rom, este necesar să se fie respectate anumite etape.

Pentru început, este esențial să fie alese paharele potrivite pentru a nu altera gustul în niciun fel. Cele mai recomandate pahare pentru rom sunt cele cu gâtul îngustat, care mențin aroma concentrată, astfel încât să poată fi apreciată. Pentru a evita schimbarea culorii sau aromei, sticla paharului trebuie să fie foarte curată și să nu aibă alte mirosuri care să influențeze romul.

Odată alese paharele, romul trebuie evaluat prin prisma culorii și transparenței sale, după care se poate gusta pentru a evalua aroma. Un truc util este ca înainte de a bea rom, să se bea apă pentru a curăța papilele gustative și a putea surprinde aroma autentică. După fiecare înghițitură, această băutură trebuie savurată pentru a evalua corect postgustul care reprezintă adevărata aromă.

De asemenea, pentru a achiziționa cele mai bune romuri, trebuie să verifici bine etichetele și producătorii, fiind recomandat să achiziționezi astfel de produse doar de la furnizori de încredere care oferă servicii de calitate din toate punctele de vedere. În acest fel, indiferent de ce business ai, îți vei surprinde clienții cu arome fine și adevărate.



În concluzie, romul este o băutură care merită încercată și care trebuie aleasă selectiv pentru a putea experimenta aroma sa unică și puternică, care nu se mai regăsește în altă parte. Acesta poate fi utilizat atât pentru prepararea anumitor feluri de mâncare, cât și consumat ca atare într-o formă simplă sau sub formă de cocktail. Popularul rom este una dintre cele mai vechi băuturi spirtoase, avându-și originile strâns legate de cultura din Caraibe, dar și de istoria navală britanică, care îl transformă într-o băutură veritabilă indiferent de contextul în care este consumat. 

Sursa foto: Freepik.com.